Nev Sağlık Grubu
EN
Parkinson tedavisinde düzenli egzersiz çok önemli

Nev Anadolu Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Haluk Akış, 11 Nisan 'Dünya Parkinson Hastalığı Günü' kapsamında, Parkinson hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Parkinson hastalığının gösterdiği belirtiler nedeniyle yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediğini belirten Dr. Akış; “Vücutta hareketin kontrolünde önemli bir rolü olan dopamin isimli kimyasal bir madde vardır. Bu maddenin üretim yeri olan substansiya nigra isimli bölgede, dopamin üreten hücrelerde etkilenmeler ve kayıplar ortaya çıkar. Bu kayıpların ortaya çıkmasıyla birlikte, Parkinson hastalığı kendini göstermeye başlar. Parkinson, yaptığı belirtilerle insanların yaşam kalitesini etkiler. Genellikle ileri yaşlarda daha fazla görülür. Bu nedenle insanların yaşam süreleri uzadıkça daha yüksek oranlarda görülmeye başlar” dedi.

Titreme ve hareketlerde yavaşlama görülür

Parkinson hastalığının belirtileri hakkında konuşan Uzm. Dr. Haluk Akış, “Parkinson, dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık olduğu için dört ana belirti ile ortaya çıkar: Elde, kolda, bacaklarda veya çenede titreme, gövde, kol ve bacaklarda sertlik, hareketlerde yavaşlama ve denge sağlama ile koordine hareketlerde zorluk… İlave olarak kişide yürüme, konuşma zorlukları da görülür. Genellikle Parkinson, 50 yaşından sonra başlar. Belirtiler önce hafiftir; ancak sonrasında belirtiler şiddetlenir. Parkinson hastalarında sık olarak depresyon, yutma-çiğneme zorlukları, kısık sesle konuşma, kabızlık, idrar problemleri, ciltte aşırı yağlanma ve uyku bozuklukları görülür. Hastalığın teşhisi öykü ve nörolojik muayene bulguları ile konur” şeklinde konuştu.

Semptomlar zamanla şiddetlenebilir

Tedavi ve hastalığın süreci hakkında da konuşan Dr. Akış şunları söyledi: “Hastalığın semptomlarını çok belirgin olarak tedavi eden bazı ilaçlar mevcuttur. Bununla birlikte, günümüzde hastalığın kesin tedavisi bulunmuş değildir. Genellikle hastalar, dopamin içeren kombine ilaçlar kullanırlar. Hastaların dörtte üçü tedaviye iyi yanıtlar verir. Bazı seçilmiş hastalarda derin beyin stimülasyonu denen cerrahi teknikle de olumlu sonuçlar elde edilebilir. Hastalık süreklidir, semptomlar zamanla şiddetlenir. Ancak hastalığın şiddeti, kişiden kişiye göre değişir. Kimi hasta yatağa bağımlı olarak hayatını sürdürürken; kimi daha hafif belirtilerle yaşar. Hastalığın tedavi sürecinde düzenli ilaç kullanımı kadar, düzenli egzersiz yapmak da çok önemli.”

Hasta yakınları da zorlanıyor

Dr. Akış son olarak, Parkinson hastalarıyla özel olarak ilgilendiklerini belirterek, “Genellikle yaşlılarda görülen bir hastalık olduğu için tedavi zor bir süreçle uygulanabiliyor. Hastanın yakınları da aynı şekilde zorlanıyor. Burada önemli olan, en küçük bir belirtide bile konusunda uzman hekimlere başvurulmasıdır. Parkinson bekletilecek bir hastalık değil” ifadelerini kullandı.