Nev Sağlık Grubu
EN
Sınav kaygısı okul başarısını düşürebilir!

Günlük yaşamda çoğu bireyin kaygıyı deneyimlediğini ancak bazı durumlarda kaygı seviyesi artarak birtakım psikolojik ve fizyolojik belirtiler meydana gelmekte olduğunu ifade eden Klinik Psk. Eslem Aydın, "Sınav kaygısı yaşayan kişilerde el titremesi, terleme, kalp atışının hızlanması gibi fizyolojik belirtiler; dikkat dağınıklığı, sınava ve kişinin bireysel çabasına yönelik olumsuz katı düşünceler gibi psikolojik belirtiler sıklıkla gözlemlenmektedir" dedi.

Ebeveynlerin konuyla ilgili tutumları önemli

Klinik Psk. Eslem Aydın, “Sınav kaygısına neden olan durumlar arasında kişisel özellikler, katı ebeveyn tutumları, aile/sosyal çevre beklentisi ve sınava atfedilen anlam gibi maddeler yer almaktadır. Optimal seviyede bir kaygı sınav başarısını olumlu etkileyebilirken kaygı seviyesindeki artış bireyin sınav performansına zarar vermektedir. Bu yüzden sınav kaygısı elde edilen bilginin sınav esnasında etkili kullanılamaması ve başarının azalması özellikleri ile karakterizedir” dedi.

Sınav kaygısının temelinde yetersizlik hissi var

Sınav kaygısı yaşayan kişilerin yetersizlik temelli bir inanca sahip olabildiğini belirten Klinik Psk. Eslem Aydın, “Sınavın olduğundan daha tehdit edici, bireysel başa çıkma kaynaklarının da olduğundan daha yetersiz algılanması, sınav kaygısını ortaya koyan bilişsel bir süreçtir. Bu yüzden, kişiler bir başkasını daha yeterli değerlendirirken kendilerini eksik olarak nitelendirirler. Bu tarz düşünce hataları ve düşük benlik saygısı, sınav kaygısının sürmesine neden olmaktadır” dedi.

Kaygıyla baş etmenin yolları öğrenilmeli

Kaygı yoğun hissedildiğinde kişinin hayatını sınırlandırsa da kaygı hissetmeden bir hayat yaşamanın da mümkün olmadığını ifade eden Klinik Psk. Eslem Aydın, “Kaygıyla baş etmeyi öğrenmek, sınav esnasında etkili bir performans sergilemeye fırsat sağlar. Bu duyguyla baş etmenin bir yolu, olumsuz düşüncelere mesafe koymaktır. Düşünce mesafesine eşlik eden davranış değişiklikleri kaygıyı yönetmek adına bir basamak oluştursa da sınav kaygısı hayatınızı olumsuz etkilemeye başladıysa profesyonel bir destek almak en sağlıklı çözüm olacaktır” diyerek sözlerine son verdi.